בקרי טעינה הם מרכיב חשוב במערכת חשמל עצמאית, בקר טעינה ממוקם בין מקור הטעינה ממתח נמוך (פנלים סולאריים או טורבינת רוח) לבין המצברים.
לא מעט פעמים שאלו אותנו האם לא ניתן לחבר ישירות בין הלוחות הסולאריים למצברים. התשובה הפשוטה היא שניתן, כל עוד מתח הפנלים גבוה ממתח המצברים, אך ברגע שמתח הפנלים ירד, בין אם בגלל עננות או ירידת השמש, מתחת למתח המצברים, יווצר מצב הפוך ממה שאנו רוצים שבו הפנלים בעצם מרוקנים את המצברים.
הסיבה הפשוטה לכך ובלי להיכנס לפרטים טכניים הוא שמתח חשמלי תמיד שואף להתאזן, כך שאם יש מקור גבוה ומקור נמוך הוא תמיד ימשוך לנקודת האיזון בינם.
בנוסף, במידה ומתח הפנלים יהיה גבוהה משמעותית ממתח המצברים, הם יכולים לגרום לנזק משמעותי ואף לפיצוץ המצברים.
לצורך כך הומצא בקר הטעינה אשר תפקידו לווסת את המתח המתקבל ממקור הטעינה ולהזין את המצברים בהתאם, שני סוגי בקרי הטעינה הקיימים היום הינם בקרי טעינה PWM או Pulse width modulation והסוג השני הוא MPPT או Maximum power point tracking.
קרי PWM הם לרוב זולים יותר לעומת בקרי MPPT המיועדים לזרם דומה, ופעולתם יחסית פשוטה, אך יש לוודא בתכנון המערכת כי המתח היוצא מהפנלים הוא יחסית זהה למתח המצברים, כך לדוגמא עבור מערכת של 12V יש להתאים פנלים המוציאים 18V (ניתן לראות זאת במדבקה על גב הפאנל תחת הגדרה VOC), המתח שיוצא מהפנל משתנה רבות במהלך בשל פרמטרים שונים – טמפ’ חוץ, זווית קרינה, ניקיון הלוחות ועוד.
לבקרי MPPT לעומת זאת יש אלגוריתם פנימי אשר תפקידו לעקוב אחר נקודות הייצור המקסימלית של הפנלים ביחס למצבר ובכל רגע נתון להזין מתח מהפנלים למצברים בנקודה זו, כך לדוגמא אם נחווט את הפנלים משמעותית גבוה יותר ממתח המצברים, לדוגמא מצברי 12V עם פנלים המוציאים מתח של 36V, עדיין הבקר ידע להזין את המצברים בנקודת המתח האופטימלית עבורם.
ברוב המקרים בקרי MPPT יפיקו בין 15%-35% יותר מבקרי PWM, תוכלו למצוא אצלנו בחנות מגוון בקרי טעינה ותרגישו חופשי להתקשר או לשלוח הודעה לקבלת ייעוץ.